Таємниця популярності хумусу – унікальні характеристики страви.
Класичний хумус
Класичний хумус – це намазка з нуту, кунжутної пасти (тхіни), часнику, оливкової олії, лимонного соку та спецій (частіше всього солі, перцю і кмину). Якщо подивитися на цей склад очима лікаря-дієтолога, вийде ідеальна картина, а співвідношення калорійності та користі є привабливим для адептів здорового харчування.
Завдяки нуту хумус містить мало вуглеводів, але багато рослинного білка, який легко засвоюється, а також клітковини. А значить, хумус дає тривале відчуття ситості без зайвих калорій, допомагає здоровому травленню та сприяє оновленню клітин і росту м’язів.
Мелене насіння кунжуту відповідає за багатий вітамінний склад страви: за вмістом кальцію хумус може позмагатися з молочними продуктами. А ще кунжут містить залізо, цинк, вітамін E та багато інших відповідальних за красу і здоров’я речовин.
Набір антиоксидантів, без якого жодну страву не назвеш корисною, у хумусі забезпечують лимонний сік, часник та спеції. Борці з вільними радикалами у цих продуктах різні, що тільки на користь для організму людини.
І, зрештою, оливкова олія – суперфуд, джерело корисних жирних кислот і смачний засіб проти старіння, проблем із серцем та зайвої ваги.
Користь хумусу
Жіночому організму властиві періоди, під час яких гостро відчувається нестача певних речовин. Споживання хумусу дозволяє комплексно поповнити дефіцитні вітаміни та мінерали. Страва містить багато фолієвої кислоти, яка є особливо важливою для продовження роду. А під час вагітності вітамін B9 безпосередньо впливає на правильний розвиток плоду та стан майбутньої мами: запобігає ризику передчасних пологів, виключає ймовірність розвитку анемії, покращує настрій.
Високий вміст калію та магнію у хумусі запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, а ізофлавоноїди у складі нуту відтерміновують момент появи перших зморшок та зберігають еластичність шкіри за рахунок утримання вологи всередині.
Хумус – це повноцінний рослинний протеїн, що особливо важливо для прихильників спортивного способу життя. Пюре з нуту є чудовим джерелом енергії, сприяє нарощуванню м’язової маси, а завдяки марганцю у складі ще й зміцнює кістки. Хумус багатий на харчові волокна, які покращують травлення. У 100 г страви міститься 6 г клітковини, що становить 24% від добової норми для жінок та 16% для чоловіків.
Попри те, що хумус – страва дуже корисна, зловживати ним не слід. Особливо це стосується людей, схильних до зайвої ваги. З шкодою для організму від хумусу можуть також зустрітися люди з індивідуальною непереносимістю інгредієнтів.
При купівлі готового хумусу, важливо звертати увагу на його склад: чим він простіший, і чим більше натуральних інгредієнтів, тим краще. Їсти страву у великих кількостях не рекомендовано тим, хто страждає на хвороби сечовидільної системи, холецистит, виразку шлунку та кишківника.
Хумус і дієта
Можна і навіть треба. Згідно з деякими дослідженнями, люди, які регулярно їдять хумус, на 53% рідше страждають від ожиріння. Також, науковий журнал Journal of Nutrition & Food Sciences стверджує, що прихильники цієї страви мають менший об’єм талії.
Ймовірно, ефект стрункості пов’язаний з високим вмістом у хумусі клітковини та рослинного білка. Ці елементи допомагають контролювати апетит, зменшуючи тим самим кількість споживаних калорій та прискорюючи метаболізм.
Важливо розуміти, як правильно їсти хумус під час дієти. Не слід традиційно наминати страву з пітою із пшеничного борошна або кукурудзяними чіпсами, оскільки тоді позначка на вагах буде тільки збільшуватися. Соломка з моркви чи селери, скибочки перцю та огірків – ось те, з чим потрібно їсти хумус, якщо серйозно налаштовані схуднути.