Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Рецепт калити – традиційної страви на Андрія

13 грудня традиційно святкують день святого Андрія Первозванного. Друга назва свята – Калита. Так само називається і великий корж із білого борошна з діркою всередині, який випікають молоді дівчата у цей день.

Традиційна страва - калита.

Новорічні та різдвяні свята починаються із дня святого Андрія Первозванного. Колись Андріївські вечорниці були дуже популярними. Саме на них молоді люди знайомилися та обирали собі пару. Як правило, у кожному селі вибирали один будинок, куди всі й збиралися. Дівчата накривали стіл, а хлопці приносили цукерки та наливку. Дівчата готували калиту за традиційним рецептом. Рецепт страви доволі простий: пекти її потрібно до стану сухаря, а зверху прикрасити сухими вишнями чи родзинками. Тісто для калити робили солодке із медом. Калиту перев’язували червоною стрічку і починали забаву: один парубок повинен був високо підстрибнути, щоб вкусити калиту, а другий – вартовий, мав розсмішити його так, щоб першому не вдалося відкусити корж. Навіщо це потрібно було? Щоб незаміжні дівчата змогли оцінити, наскільки кожен парубок спритний, сміливий і вміє знаходити рішення у непередбачених ситуаціях.

Пісна калита чи ні?

Незважаючи на те, що свято Андрія припадало на піст, для вечорниць готували як пісну калиту, так і з вершковим маслом та молоком. Справа в тому, що вечорниці не віталися церквою, бо в це свято співали, танцювали, ще й ворожили. Свято має язичницьке коріння.

Пропонуємо приготувати калиту за рецептом Евгена Клопотенка. Пісний варіант із медом, родзинками, горіхами, журавлиною та маком.

І хоч вечорниці вважалися святом для тих, хто ще не має пари, це не обов’язкова умова. Відродіть традицію: зберіться великою компанією, щоб пекти калиту до чаю чи какао.

Начинка

Для начинки калити можна вибрати будь-які горіхи: кеш’ю, бразильський, фундук, кедрові та інші. А ще зробити мікс із горіхів. Замість родзинок додайте сухофрукти та цукати. Наприклад, поріжте шматочки сушеної дині чи додайте курагу.

Мак – традиційний інгредієнт калити, ось його не варто нічим замінювати.

Рецепт

Що потрібно:

500 г борошна
250 мл теплої води
3 ст. л. соняшникової олії
200 г маку з цукром (2:1)
2 ст. л. меду
1 ч. л. розпушувача
1 дрібка солі
3 ст. л. грецького горіха
3 ст. л. родзинок

Інструкція:

1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування калити. Візьміть глибоку миску і всипте в неї 500 г борошна. Додайте дрібку солі, 1 ч. л. розпушувача та 250 мл теплої води. Трохи вимісіть інгредієнти.

2. Додайте в тісто 3 ст. л. соняшникової олії та перемішайте. Змішайте мак із цукром у пропорції 2:1, щоб вийшла 1 склянка (200 мл). Залиште 2 ст. л. маку для прикраси калити.

3. Всипте в тісто мак із цукром.

4. Слідом за маком із цукром всипте 3 ст. л. журавлини або родзинок. Я взяв родзинки, попередньо їх не замочував, а використав сухі. Залиште трохи родзинок для прикраси калити. Тепер добре вимісіть тісто, сформуйте кулю та залиште відпочивати в мисці, накритій рушником на 20 хвилин. Доки тісто «відпочиває», увімкніть духовку до 180 градусів.

5. Після цього візьміть тісто та акуратно зробіть дірку в середині.

6. Застеліть деко пергаментним папером, викладіть калиту, акуратно надавши їй форми. Прикрасьте святковий корж маком та родзинками. Ставте запікатись на 30 хвилин за температури 180 градусів.

7. Після того, як калита приготувалася, візьміть силіконовий пензлик і змастіть корж зверху медом.

Інші рецепти ви можете знайти тут.

Фото: smachno.ua

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті