Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Обираємо овочі та фрукти за кольором

Різні органічні сполуки відповідають за колір овочів і фруктів. Барвники беруть участь у фотосинтезі і захищають рослину від шкідливого впливу.

Тож про що “говорить” колір рослинних продуктів?

Зелений

Зелені овочі та фрукти.

Капуста, шпинат, петрушка, кріп, салат, броколі – надзвичайно корисні продукти. Їхній зелений колір обумовлений хлорофілом – барвником, який поглинає сонячну енергію, бере участь у транспорті кисню, вітамінів та азоту. Він ефективно виводить токсини, очищає печінку та нирки, підтримує обмінні та травні процеси, а також полегшує нездужання, пов’язані із запаленням, виразкою, гемороєм або астмою. Вчені також виявили, що хлорофіл знижує ризик раку, особливо печінки та шлунку.

Зелені овочі та фрукти зазвичай містять багато фолієвої кислоти, яка особливо потрібна вагітним жінкам, оскільки дозволяє зменшити ризик вад розвитку у дитини.

Червоний

Червоні овочі

Соковитий колір томатів, кавунів, червоних грейпфрутів або шипшини обумовлений лікопеном – природним пігментом із групи каротиноїдів. Він вважається одним з найсильніших антиоксидантів, «змітає» шкідливі вільні радикали, які руйнують клітини, прискорюють старіння організм, розвиток раку або захворювань системи кровообігу. Лікопен може навіть регенерувати інші антиоксиданти, зокрема лютеїн.

Вживання червоних овочів і фруктів також допомагає підтримувати належний стан шкіри, запобігає утворенню зморшок, які часто з’являються, коли ефективність природних антиоксидантних та регенеративних механізмів знижується (цей процес починається приблизно у віці 35 років).

Найбагатшим джерелом лікопену є помідори, особливо дозрілі на сонці. Концентрація та засвоюваність цінних сполук досягається їхньою переробкою – свіжовичавлений сік містить удвічі більше барвника, ніж свіжі помідори.

Фіолетовий

Також слід вживати фіолетово-чорні фрукти та овочі, як-от: червонокачанну капусту, баклажани, чорну смородину, чорницю, ожину та темні сорти винограду. Їхній колір обумовлений антоціанами – природними пігментами, які покращують кровообіг, забезпечують капілярам гнучкість і належну проникність. Ці цінні органічні сполуки запобігають нагромадженню холестерину. Вони також виявляють протиракові властивості.

Антоціани також стимулюють вироблення родопсину, світлочутливого пігменту, що міститься в сітківці ока, який захищає від дегенерації, так звана макулярність, а також катаракти, глаукоми та багатьох інших очних проблем.

Жовтий та оранжевий

Диня, ананас, гарбуз, мандарин, персик, солодка картопля, кукурудза, морква – що спільного у них? Інтенсивний колір із різними відтінками жовтого та оранжевого пов’язаний з наявністю каротиноїдів. На сьогоднішній день виявлено майже 600 сполук цього типу. Серед них вже згаданий лікопен, а також багато інших цінних для нашого здоров’я пігментних речовин, зокрема бета-каротин, лютеїн або зеаксантин.

Вони відіграють важливу роль у підтримці ефективності процесів зору, а також допомагають запобігати серцево-судинним захворюванням, раку легенів.

Жовті та червоні ласощі зазвичай забезпечують солідну дозу вітаміну С, який ефективно стимулює білі кров’яні клітини, які відповідають за боротьбу з вірусними та бактеріальними атаками. Завдяки цьому наш організм може впоратися з різними інфекціями. Вітамін С також є потужним антиоксидантом.

Білий

Часник, цибуля, цибуля-порей, цвітна капуста або цикорій можуть виглядати не так ефектно, як більш барвисті дари природи, але вони мають вражаючі властивості. Зазвичай вони характеризуються високим вмістом флавоноїдів – органічних хімічних сполук, які ущільнюють і зміцнюють судини, сприяють засвоєнню цінних речовин і щонайперше є сильним антиоксидантом, що захищають від шкідливого впливу вільних радикалів.

Часник та цибуля також є багатими джерелами аліцину, який виявляє сильніший антибіотичний ефект, ніж пеніцилін або тетрациклін, що було доведено лабораторними дослідженнями. Тому він ефективний у боротьбі з різними бактеріальними, вірусними та паразитарними інфекціями.

Також рослині продукти білого кольору містять багато сірки, одного з найбільш недооцінених елементів, хоча він відіграє величезну роль в організмі. Від цього залежить не тільки наше здоров’я, але і краса, адже цей мінерал впливає на стан шкіри та волосся.


Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті