Натуральний мед та соти – дуже корисні та смачні продукти. Ним легко замінити промислово оброблений цукор.
Проблема лише в тому, що на ринках і у магазинах нерідко продають синтетичні аналоги корисного продукту. Зовні сурогати складно відрізнити від справжнього меду.
Традиційно найкориснішими вважаються такі сорти:
- акацієвий. Прозорий продукт світло-золотистого кольору. Цілюще впливає на шлунок, кишечник, нирки;
- гречаний. Буває світло-жовтим і світло-коричневим. Має характерний сильний аромат, славиться бактерицидними властивостями;
- липовий. Найніжніший із сортів, що має лимонно-жовтий колір із білуватим відтінком. Вважається найкращим профілактичним засобом від застуди та грипу. Також липові ласощі допомагають при лікуванні кашлю;
- вересовий. Продукт для любителів незвичайного меду з гірчинкою. Колір — від бурштиново-жовтого до тепло-коричневого. Вересові ласощі містять безліч корисних речовин. Допомагають при лікуванні судинних захворювань і розладів нервової системи.
Щоб зрозуміти, чи справжній мед перед вами, бджолярі рекомендують:
- Розітріть кілька крапель продукту пальцями. Сурогат не залишить на них відчуття жирності. Зате пальці відчують кристалічну структуру підробки. Справжній мед залишить відчуття легкої жирності.
- Довіртеся нюху. Зімітувати запах справжнього меду практично неможливо, на це не здатні ніякі, навіть суперсучасні, ароматизатори. Радимо, купивши ласощі, справжність яких не викликає сумнівів (наприклад, у добре знайомого пасічника), вдосталь насолодитися їхнім ароматом і запам’ятати на майбутнє, щоб надалі безпомилково визначати натуральність бджолиного продукту.
- Справжність меду можна визначити, розмішавши чайну ложечку продукту в рідині кімнатної температури. Якщо утворюється осад, то це свідчить про те, що в ласощі могли додати пшеничне борошно, щоб вони стали більш густими.
- Крапніть на продукт невелику кількість йоду. Цей нескладний тест допоможе вам вибрати мед, в якому точно немає крохмалю. Якщо його не додавали, то продукт у ложці, на який крапнули йодом, ніколи не посиніє.
- Використовуйте звичайний папір, щоб визначити, чи не розбавлені ласощі водою. Ще один простий тест, який легко провести в домашніх умовах. Крапніть на папірець медом. Видаліть його. Якщо на аркуші залишиться мокрий слід, це свідчить про наявність в «солодкому бурштині» рідини або про те, що він не дозрів.
- Неберіть невелику кількість меду чайною ложкою. Цей нескладний спосіб допоможе точно встановити, натуральний придбаний вами продукт чи ні. Фейковий продукт стече, як вода.
- Використовуйте аркуш паперу та сірники. Так ви зможете перевірити мед на цукор. Крапніть трохи ласощів на папір і підпаліть. Хороший продукт майже не горить і навіть не обвуглюється. Перетворитися на попіл має тільки папір навколо медової крапельки. Мед, в якому є надлишок штучно доданого цукру, обвуглюється та починає горіти разом із папером.
- Натуральний бджолиний продукт із часом зацукровується. Отже, придбаний в супермаркеті або на ринку прозорий липовий мед має кристалізуватися. Виняток — досить рідкісний каштановий мед. Також слабо густішає його акацієвий «побратим». Більшість поширених сортів кристалізуються в листопаді-грудні.
- Вибираючи мед у супермаркеті, досліджуйте рівномірність продукту в банці. Солодка маса має бути виключно однорідною. Якщо ви бачите яскраво виражені шари, можете не сумніватися, що перед вами фальсифікат. Натуральний зацукрований мед у банці дуже схожий на застигле топлене масло.