Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Про користь кисломолочного сиру

З дитинства ми знаємо, що сир — незамінне джерело кальцію, необхідного для росту та зміцнення кісток. Але крім цього, кислосолочний сир - це джерело білка, амінокислот, заліза, магнію.

У ньому містяться вітаміни А, E, PР, С і групи В, пантотенова кислота тощо.

Декілька важливих фактів:

  • на відміну від молока, не містить лактозу, яку з віком організм перестає «сприймати»;
  • за вмістом жиру розрізняють: жирний (18–23%), класичний (4–18%), нежирний (2–4%), знежирений (0%). До останніх двох категорій належить і зернений сир — сирне зерно, змішане з вершками;
  • чим жирніший сир, тим менше він зберігається. Свіжим продукт є два-три дні — якщо зберігати за температури не вище ніж 8 °С, а в разі заморожування до -35 °С корисні властивості зберігаються до двох місяців;
  • козячий сир жирніший, хоча залежно від уподобань може здатися смачнішим за коров’ячий.

Кисломолочний сир необхідно їсти, щоб:

  • Кістки були міцними. Також вживання м’якого сиру сприяє стабілізації роботи нервової системи, є природною профілактикою остеопорозу. А все завдяки кальцію — в сирі міститься 28% добової норми елемента. Однак є особливість: кальцій правильно «транспортується» тільки з жирними білками, тобто знежирений продукт не дасть потрібного ефекту.
  • Нормалізувати обмін речовин. Основну роль у процесі метаболізму відіграють вітаміни групи В, при цьому В12 ще допомагає з засвоєнням заліза, активізує роботу мозку. За «обмін» амінокислот, вуглеводів, білків відповідає пантотенова кислота, а тіамін, рибофлавін трансформують вуглеводи в енергію.
  • Довести до ладу м’язи, що особливо актуально для чоловіків. Для спортсменів навіть розроблена спеціальна дієта: сир вживається перед сном. Так, у період відпочинку амінокислоти надходять у кров, а м’язи отримують «харчування». При цьому повільно засвоюється основний білок — казеїн, що сприяє нарощуванню м’язової маси.
  • Схуднути. Відчуття ситості після вживання сиру довго не проходить, так що вам легше буде контролювати калорії, обходячись без перекусів. До всього, при низькокалорійній дієті білком ви будете забезпечені, саме тому лікарі рекомендують вегетаріанцям залишати в раціоні хоча б сир.
  • Подбати про жіноче здоров’я. Для жінок порція сиру — не тільки порятунок від вимивання кальцію під час вагітності, але й профілактика раку грудей. Крім того, кисломолочний десерт покращує самопочуття в період пременопаузи, стабілізує цикл, допомагає підтримувати гормони на потрібному рівні.
  • Привести цукор у норму. За стабілізацію цукру відповідає магній, що допомагає боротися з недугою (діабет типу II), полегшити її симптоми. Але обережно — діабетикам не можна жирний сир, оптимальний показник — 1,5%.
  • Підтримати серце. Той же магній бере участь у роботі серцево-судинної системи, перешкоджає тромбоутворенню, регулює тиск. А селен (у 200 г сиру 30% добової норми) захищає тканини серця та стінки судин від пошкоджень.
  • Не переживати про інсульт. І не тільки тому, що селен покращує настрій, а калій знімає тривожність — ці елементи також відповідають за водний баланс, зниження артеріального тиску, запобігання метаболічному синдрому.
  • Позбутися безсоння, з чим допоможе амінокислота триптофан, що поліпшує сон.

Протипоказання:

  • Індивідуальна непереносність — трапляється рідко, але цей варіант необхідно враховувати.
  • Алергічні реакції. Сам сир гіпоалергенний, однак може стати каталізатором процесів, що «дрімали».
  • Хвороби нирок. Високий вміст солі (400 мг на 100 г при нормі 500 мг/добу) може спровокувати запальні процеси та рецидиви в хронічних хворих.
  • Ожиріння. При проблемі з вагою потрібно ретельно контролювати калорійність продукту.

Тож користь і шкода домашнього сиру зумовлені індивідуальною непереносністю та дозою кисломолочного продукту. Лікарі рекомендують дорослим у середньому вживати сир не більше ніж чотири рази на тиждень (200 г), для дітей досить двох-трьох прийомів (100–150 г).

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті