Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Що варто знати грибникам-початківцям?

Декілька простих, але важливих правил, які допоможуть вам зробити "тихе полювання" безпечним.

  • Треба бути впевненим у тих видах грибів, які ви збираєте. Для цього не варто покладатись на когось, бажано самостійно опрацювати літературні джерела, інтернет-ресурси та визначити види, які чітко вирізняються, і є на 100% їстівними.
  • Слід ознайомитись із видами грибів, занесених до Червоної книги України. Серед них є й їстівні види, але збирати їх заборонено.
  • Якщо є сумніви в тому, їстівний гриб чи ні, то варто відмовитись від його споживання.
  • Не можна збирати гриби в забруднених місцях (біля автошляхів, хімічних підприємств тощо).
  • Народні методи типу срібної ложки та цибулі при варінні не працюють.

  • Не можна збирати старі, сильно пошкоджені хробаками, підморожені гриби, оскільки вони містять продукти розпаду білків, які своєю чергою можуть викликати отруєння.
  • Якщо гриб великий, міцний, нехробачливий, то з ним усе гаразд – значить, просто склались сприятливі погодні умови, і він виріс велетнем. Якщо ж гриб великих розмірів має певні ознаки гниття, то варто залишити його в лісі.
  • Гриби найкраще обережно викручувати, а місце, звідки викрутили, присипати ґрунтом чи підстилкою, не лишати ямки. Таким чином грибниця не пересихає і швидко відновлюється. При зрізанні гриба та частина ніжки, яка лишається в ґрунті, досить часто уражується іншими грибами (пліснявими), і відповідно це ураження може впливати і на грибницю (міцелій).
  • Гриби – досить важка для перетравлення їжа, тому дітям не варто їх споживати.
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті