Де можна купувати кавуни?
- в торгових мережах;
- на агропродовольчих ринках;
- на спеціалізованих ярмарках, які затверджені міською адміністрацією.
НЕ МОЖНА КУПУВАТИ КАВУНИ БІЛЯ ДОРОГИ АБО НА СТИХІЙНИХ РИНКАХ, адже там вони не проходять лабораторних досліджень. Якість такого продукту не контролюють взагалі.
Які документи повинні мати продавці?
Торгові мережі повинні мати протоколи лабораторних досліджень і товарно-транспортну накладну. А також документ про ветеринарно-санітарний контроль та експертний висновок. Ці документи варто побачити перед покупкою.
В лабораторіях проводять дослідження на бактеріологічні, радіологічні показники та на рівень нітратів. Їхня концентрація не повинна перевищувати 60 мг/кг.
Як визначити якість кавуна в точці продажу?
На прохання покупця продавець на ринку може надрізати кавун біля корінця, щоб побачити, чи він стиглий. Ніж та всі поверхні мають бути продезинфіковані.
Відповідно до закону Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів, оператор ринку відповідає за свій товар і не повинен продавати нестиглі або перестиглі кавуни.
Коли купувати кавуни?
У нас українські кавуни продаються з початку липня і до кінця вересня. Іноземні можна купувати цілий рік, вони також смачні. Наприклад, кавуни з Іспанії чи Коста-Ріки.
Як обрати смачний кавун?
Вибирайте кавун більший семи кілограм – тоді він буде стиглий і смачний. Чим більший – тим смачніший. Кавун повинен “добре звучати”, якщо по ньому постукати. Корінчик має бути сухим, а світла пляма на ньому повинна бути жовтого кольору.
Якщо на кавуні є тріщина, і ви знаєте, що вона свіжа, їсти можна. Якщо не знаєте, коли тріщина з’явилася, такий кавун їсти не варто.