Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Як готують яловичину в різних куточках Закарпаття

Закарпатські рецепти - окремий вид мистецтва. Як виявилось, одну страву можна приготувати у абсолютно різних варіаціях, залишилось лише обрати, в якій саме. Пропонуємо різні спосби приготування традиційних рецептів яловичини.

Яловичина по-ужгородськи

З яловичини нарізають порційно шматки, по 2 штуки на порцію, відбивають, солять, обкачують в борошні і обсмажують в смальці. Готують соус, для нього очищену цибулю нарізають півкільцями і тушкують, додаючи томат-пюре. Окремо пасерують борошно, охолоджують, розчиняють теплим бульйоном, з’єднують з пасерованою цибулею і доводять до кипіння. Потім соус проціджують, солять і знову доводять до кипіння.

В соус додають варені і обсмажені з цибулею гриби, заправлені сметаною та грибним відваром, потім заливають ним м’ясо і тушкують до готовності. Подають яловичину гарячою з соусом та комбінованим гарніром і прикрашають зеленню петрушки.

Інгредієнти на порцію: яловичина 227 грам, сіль 2 грами, борошно 6 грам, смалець 5 грам. Для соусу – цибуля 7 грам, борошно 1 грам, томат-пюре 2 грами, бульйон кістковий 60 грам, жир кулінарний – 2 грами, сіль 1 грам, гриби сушені 8 грам, цибуля 5 грам, жир 4 грами, відвар грибний – 15 грам, сметана 12 грам.

Яловичина тушкована по-угорськи

Я яловичини нарізають порційні шматки, відбивають, солять, обкачують у борошні і на добре розігрітій сковорідці із смальцем обсмажують з обох боків до напівготовності. Зі свіжого солодкого перцю видаляють серцевину з насінням і нарізають брусочками. Свіжі помідори опускають на кілька хвилин у кип’яток, знімають шкіру і нарізають часточками.

Копчене сало нарізають кубиками, обсмажують до напівготовності, додають цибулю, нарізану півколами, червоний мелений солодкий перець або паприку, нарізані помідори та свіжий перець і тушкують. Обсмажене м’ясо з’єднують з тушкованими овочами, доливають трохи води, додають кмин і часник, тушкують до готовності. Готову яловичину подають з картопляним пюре або з комбінованим гарніром і прикрашають зеленню петрушки. 

Інгредієнти на порцію: яловичина 216 грам, борошно 5 грам, смалець 10 грам, цибуля 50 грам, перець червоний молотий 4 грами, сало копчене 28 грам, перець свіжий солодкий 40 грам, помідори свіжі 45 грам або лечо консервоване 45 грам, часник 3 грами, кмин 0,2 грами, сіль 4 грами, зелень петрушки 3 грами.

Яловичина по-тячівськи

М’якоть яловичини нарізають крупним шматком по 1-1,5 кг. Копчену грудинку нарізають дрібними кубиками. У сотейнику з добре розігрітим смальцем підрум’янюють нарізану кубиками цибулю, кладуть шматки яловичини та грудинки, заливають бульйоном, заправляють спеціями і тушкують на малому вогні до готовності. Готову яловичину нарізають скибками.

Готують соус грибний з томатами та сметаною, використовуючи бульйон, в якому тушкувалось м’ясо. Цим соусом заливають скибки тушкованої яловичини і дають прокипіти. Яловичину та грудинку з соусом подають з відвареним рисом або кнедлями.

Інгредієнти на порцію: яловичина 170 грам, грудинка 34 грами, смалець 10 грам, цибуля 30 грам, бульйон кістковий 75 грам, сіль 4 грами, перець чорний молотий 0,05 грам, соус грибний з томатом і сметаною 100 грам.

Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті