Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Як вибрати дієту, аби не нашкодити здоров’ю

Якщо ви вирішили сісти на дієту - вітаємо, це серйозний крок. Тому потрібно ставитись до свого харчування на цей період ще відповідальніше. Розповідаємо, як не припуститися помилок.

Визначтесь з цілями

Перше, що треба зробити – розібратись зі своїми бажаннями й бажаним результатом. Чого ви хочете досягти дієтою? Якщо це просто бажання покращити своє харчування й привити собі здорові звички (це, що часто звуть ПХ), тоді не треба обмежувати вживання калорій – просто відмовтесь від певних способів термічної обробки, додайте до щоденного раціону більше фруктів, а ще краще – проконсультуйтесь з нутриціологом або дієтологом для того, щоб не перебільшити з деякими продуктами або підібрати особисту для вас дієту. Якщо ж це бажання скинути вагу – тоді варто підготуватись ретельніше, прикинути, скількох кілограм хотіли б позбутись й додати до всього фізичні навантаження.

Перше, що треба зробити – розібратись зі своїми бажаннями

Пропишіть раціон одразу

Не варто просто переставати їсти якісь окремі продукти, але не замінювати їх нічим. Якщо ваші плани серйозні – виділіть час і пропишіть всі продукти, які вам можна вживати з розрахунком БЖУ (білків/жирів/вуглеводів). Зважайте, що денна норма співвідношення повинна бути 30% білків і жирів та 40% вуглеводів. Також за бажання, можна стежити і за глікемічним індексом продуктів. Якщо він менше ніж 50, продукт довше засвоюватиметься і ви довго залишатиметесь ситими. Це означає, що не можна харчуватись виключно овочами, курячою грудкою чи крупами – таким чином ви спровокуєте дефіцит певних мікроелементів і будете виснажувати своє тіло, а не приводити його в форму. Будьте відповідальними, довготривалий результат відповідно довго й досягається.

Якщо ваші плани серйозні – виділіть час і пропишіть всі продукти, які вам можна вживати

Індекс маси тіла

Що ще надважливо – зрозуміти, чи вам дійсно потрібно сісти на дієту. Для цього можна виміряти індекс маси тіла. Це показник, який вираховується із сукупності даних про ваше тіло. Це допоможе оцінити ризики для вашого здоров’я, а також чи об’єктивно ви оцінюєте вашу фізичну форму – якщо ІМТ буде в нормі, можливо, варто просто додати фізичні вправи, а не обмежувати себе в їжі. Індекс маси тіла розраховується шляхом ділення маси тіла (у кілограмах) на квадрат росту (у метрах квадратних). Детальніше про це можна прочитати на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Щоб зрозуміти, чи треба вам дієта, можна виміряти індекс маси тіла

Не треба різких стартів

Навіть після того, як ви пройшли всі вищезазначені етапи, визначили свій дієтичний раціон та ІМТ, краще не занурюватись у дієту з головою. Будь-які обмеження вводяться в нашу рутину поступово. Тоді вам не буде складно починати (що насправді завжди складно), не відіб’єте у себе бажання взагалі харчуватись дієтично, а ще не виснажуватимете організм, що може призвести до зривів та “ремісій”. Поступово виключайте улюблену їжу з раціона, замінюючи її більш здоровими відповідниками. Цей етап може задати тон всій вашій дієті.

Будь-які обмеження вводяться в нашу рутину поступово

Не їсти мало, а їсти менше калорій на день

Багато хто вважає, що досить зменшити порцію, а не вміст тарілки. Це хибне уявлення про те, як працює дієта. В меншій порції нездорової їжі може все одно бути більше калорій, ніж у великій порції добре розрахованої дієтичної. Крім того, ви можете спричинити таким харчуванням гастрит чи виразку шлунку, якщо постійно відчувати голод від маленьких порцій. Для того, аби скидати вагу треба зменшувати норму кілокалорій на день. Її також допоможе визначити індекс маси тіла. До того ж, не забуваємо про співвідношення БЖУ. 

Для того, аби скидати вагу треба зменшувати норму кілокалорій на день
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті