Поділитися
Додати до вибраногоДодано до  Вибране !

Які добрива обрати для домашнього вирощування?

Добрив для зрощування існує величезна кількість, але як розібратись яке саме підходить для того чи іншого грунту? Пояснюємо, які є типи добрив.

Органічні та мінеральні добрива

Обираючи поміж добрив, можна зупинитись або на мінеральних, або на органічних. Мінеральні добрива зазвичай містять азот, фосфор, калій. Всі вони підживлюють грунт та рослини у свій спосіб – фосфор укріплює коріння, азот сприяє росту, калій забезпечує “водопровід” до стебел розсади. Як мінеральні, так і органічні добрива мають довгострокову дію і вводять додаткові корисні мікроелементи повільно.

Щодо других, то можна використовувати компост і рогову стружку або муку (перемелені роги й копита) Краще використовувати не повністю достиглий компост, а трохи недозрілий – такий містить набагато більше азоту. Додавати добрива потрібно лише в період вегетації, тобто з лютого по серпень. З настанням холодного сезону підживлювати грунт не потрібно. 

Обираючи поміж добрив, можна зупинитись або на мінеральних, або на органічних

Захист від шкідників

Це незамінна річ для будь-якого фермера, хоча й більшість препаратів є токсичними. Важливо підійти до вибору відповідально і пошукати інформацію про виробника, а також складом та які саме мікроелементи містяться в ньому, чи не зашкодять вони плодам. 

Є декілька видів захисних препаратів.

  • фунгіциди – захищають від спор грибкових інфекцій;
  • гербіциди – не дають рости бур’янам;
  • інсектициди – знищують комах – шкідників.

Потрібно купувати такий захист, який за хімічним складом відповідає особливостям вашого грунту. 

Потрібно купувати такий захист, який за хімічним складом відповідає особливостям грунту

Форма випуску

Добриво може бути тверде, рідке та в паличках. Тверде – гранульоване. Випускається у вигляді невеликих кульок. Це найбільш оптимальний вибір, адже саме така форма найбільш рівномірно розподіляє поживні речовини грунтом, а ще воно стійке до природних умов (дощу, вітру). Тверді добрива також можуть продаватись у вигляді кристалів та порошку. Їхній мінус – це високовартісні продукти.

Рідкі добрива дешевші попередніх, але трохи гірші за якістю, адже їх треба вносити частіше через те, що їх розсада швидше засвоює. Також рідини важче дозувати. Добрива у паличках – також хороший варіант, який засвоюється в грунт повільно. Мінус – неоднаковий розподіл поживних речовин, тому взагалі ними удобрюють лише кімнатні рослини.

Також треба знати, який спосіб дії має те чи інше добриво. Вони можуть мати пряму та непряму дію. Пряма – коли поживні речовини діють безпосередньо на рослину та допомагає їй швидше розвиватись. Непряма – впливає на грунт і живить розсаду через нього, змінюючи його фізико-хімічні властивості.

Добривами у паличках удобрюють лише кімнатні рослини
Поділитися
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подібні статті