1. Горіхові пасти
Для солодких бутербродів ідеально підійде арахісова паста. Однак є люди, які можуть з’їсти бутерброд з м’ясною нарізкою та овочами, попередньо змастивши його арахісовою пастою. Вона має трохи солонуватий смак, тому він може вам сподобатися.
Пасти з мигдалю та кешью трохи солодші на смак, але все ж більш нейтральні для бутербродів. У палео- або веганській дієті кешью замочують на ніч, а потім змішують у так званий «сир». Рекомендуємо спробувати як намазку для бутерброда. Також пропонуємо спробувати пасти з волоського чи лісового горіха. Якщо вам потрібно виключити горіхи з міркувань здоров’я, ця пропозиція, на жаль, вам не підійде.
2. Масло / паста / спред з насіння гарбуза, соняшника або тахіні
Гарбузове або соняшникове насіння, змішані в однорідну масу, можна легко використати як заміну вершковому маслу. Гарбузове насіння у вигляді спредів має досить насичений смак, а ось насіння соняшнику більш приглушене і нейтральне. Якщо ваша дитина також дотримується безмолочної дієти, їй, ймовірно, більше підійде соняшниковий смак. Якщо обсмажити насіння соняшнику перед змішуванням, ви отримаєте більш насичений смак і аромат — це може бути як недоліком, так і перевагою. Радимо вам спробувати обидві версії.
Ви також можете використовувати тахіні, тобто кунжутну пасту. Цю пасту-масло рекомендуємо приготувати самостійно. Однак якщо у вас немає такої можливості, і вам потрібно купити готове, найкраще включити лише основний інгредієнт і, можливо, додати олію (ні в якому разі не пальмову!) Категорично уникайте всіх масел і паст, до яких додано сіль, цукор або інші напівфабрикати.
3. Авокадо
Авокадо — очевидна заміна масла. Про це всі пишуть і пропонують, бо авокадо жирне, кремове і дуже поживне.
Авокадо є хорошим варіантом ще й тому, що готується просто і швидко. Досить розрізати його навпіл і ложкою «вибрати» частину вмісту. Такий подрібнений виделкою авокадо можна класти на бутерброд і готово. Щоб не почорніли, збризніть їх лимонним соком і поставте в холодильник.
4. Банан
Цей варіант підходить тільки для солодкого бутерброда і тому частіше використовується в харчуванні дітей, ніж дорослих. Тим не менш, банан на бутерброді з арахісовим маслом і кунжутною або соняшниковою посипкою — це рай у вашому роті.
5. Паста з в’ялених помідорів
Вам може сподобатись така паста з в’ялених помідорів і насіння соняшнику з додаванням оливкової олії і, наприклад, часнику. Ще одна ідея використання в’ялених помідорів — змішати їх із вареним пшоном або манкою.