Спойлер: після перегляду кількох акаунтів у тебе може виникнути непереборне бажання приготувати та з’їсти щось дивовижно смачне.
Євген Клопотенко
Жодна україномовна добірка фуд-блогерів не обійдеться без акаунту Євгена Клопоетенка, переможця «Майстер-шефу» і рок-зірки сучасної української кухні.
В його акаунті – роздуми про гастро-культуру, нетривіальні поради (як тобі ідея поєднати «нутеллу» із сіллю?), огляди українських вин та, звісно, прості й зрозумілі рецепти.
Тут медитативна паста з тунцем та французькі ґратени стоять поруч із напівзабутими українськими стравами на зразок бігусу та верещаки. Насилу тримаємо себе, аби не почати готувати все й одразу.
Марко Черветті
Бренд-шеф мережі «Сільпо», харизматичний італієць Марко Черветті, за освітою – хімік, а за покликанням – кулінарний філософ. Він багато років прожив у Китаї, а тому знається на азійській кухні так само добре, як і на італійській (його ресторанні проєкти Positano та Дзяо Бар – лише підтвердження). Тож IGTV-відео на сторінці Марко поєднують невмирущу класику на кшталт різото по-п’ємонтськи та карпачо із рецептами дхал карі та запеченого сому у кисло-солодкому соусі.
Ендрю Реа / Олівер Бабіш
«Зависнути з Бабішем» – фановий проєкт режисера Ендрю Реа, в якому його альтер-его – кухар Бабіш – готує улюблені страви героїв культових фільмів та серіалів. Дотепна ідея за п’ять років зробила автора ледь не найпопулярнішим кухарем ютубу! Наїдки хобітів, пастрамі з «Коли Гарі зустрів Саллі», сирний багет з «Твін Піксу» та навіть рамен-дон із «Паразитів» і мілкшейк з «Кримінального чтива» – тут є майже все. Не дивно, що навіть Джон Фавро нещодавно приєднався до ефіру Бабіша, аби розповісти, яке саме печиво куштувало зелене Дитя у другому сезоні «Мандалорця».
А окрім дивних кулінарних експериментів, на сторінці автора є й цілком звичні рецепти (рубрика Basics with Babish), приготування страв за якими завжди супроводжується порцією доброго саркастичного гумору.
Джорджина Хайден
Що ти знаєш про кіпрську кухню? Так, тут багато сонця, прянощів, морепродуктів та оливкової олією. А ще безліч солодощів, пирогів та овочевих страв – все, як ми любимо. Джорджина Хайден з Лондона, кіпріотка за походженням, охоче ділиться рецептами страшенно красивих й апетитних страв у своєму блозі. Тож поки подорожі на сонячні узбережжя лишаються в області мрії, такі гастромандри точно урізноманітнять твою повсякденність.
Шеллі Вестергаузен
Безліч рецептів фруктових та овочевих салатів, пироги, супи, равіолі та хумуси – все, що потрібно, аби збільшити кількість рослинної їжі у щоденному раціоні. Усі рецепти в профілі Шеллі – прості й зрозумілі, та детально описані за посиланнями в описі сторінки.
Джуліус Робертс
Англієць Джуліус кілька років тому залишив лондонське життя та переїхав на невелику ферму, де веде традиційне господарство за всіма правилами sustainability. Тож у його блозі – «повільні» рецепти британських (й не тільки) страв із переважно локальних інгредієнтів. Чого лише вартують його омлет з лісовими грибами, хендмейд-паштети та домашній майонез із фермерських яєць! Особиливо приємно те, що британські «локальні продукти» часто перегукуються з українськими, тож повторити його натхненні рецепти на власній кухні буде зовсім не складно.
Тіган Джерард
Авторка кулінарного бестселеру New York Times, HBH Super Simple Cookbook, на своїй інстаграм-сторинці створила справжній гастрономічний рай, розмаїтий, як сам Нью-Йорк. Тіган готує тайську локшину, страви індійської кухні, хайлайти американської кухні на кшталт такос та смаженого курчати, та охоче ділиться рецептами неймовірно апетитних тістечок та пирогів. А головне – час приготування страв за її рецептами рідко перевалює за 25 хвилин!
Фіорелла Брелья
Завжди усміхнена італійка Фіорелла готує неймовірні страви просто на тлі Везувію – адже відтворює традиційні рецепти неаполітанської кухні. Десятки рецептів пасти з морепродуктами, томатами, чи навіть просто оливками, свіжі овочі й зелень, фокача й десерти – те, чого нам так не вистачає у карантинний рік. І дарма, що всі її відео зняті італійською, її експресії цілком вистачає, аби рецепти були зрозумілими навіть за тисячі кілометрів.
Джулія Шерман
Дві тисячі рецептів салатів з усіх можливих інгерієнтів – те, що потрібно перед початком теплого сезону. Так, тепер ти точно знаєш, що апетитний та здоровий салат можна приготувати ледь не з усього, що знайдеться у холодильнику! Головне – додати огірки, свіжу зелень та корисне насіння.
Джозеф Віктор
Цей сінгапурець готує паназійські страви просто у себе вдома, без жодного професійного обладнання. Звісно, повторити його витвори у київських реаліях буде непросто, адже інгредієнти для «правильного» рамену чи дивовижних соусів навряд чи знайдуться у найближчому магазині. Та чому б не помріяти про далекі подорожі, та не спробувати уявити смак кулінарних шедеврів Джозефа?